Emine Erdoğan’a neleri sordular?

Birkaç gündür İstanbul’da önemli toplantılar yapıldı. Bunlardan birincisi BM İnsani Yerleşim Programı UN-Habitat’ın ‘Dünya Şehirler Günü’ etkinliği idi. Cumhurbaşkanlığı himayesinde Üsküdar Belediyesi ev sahipliğinde yapılan programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan BM yetkililerini, misafir devlet başkanlarının eşlerini ve Sıfır Atık Danışma Kurulu üyelerini ağırladı.

Emine Erdoğan’ın öncülüğünde Türkiye’de 6 yıl önce başlayan Sıfır Atık Projesi hem ekonomiye hem de çevreye büyük katkılar sağladı. Proje dünyaya örnek oldu ve BM’de 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü ilan edildi.

Benim de katıldığım İstanbul’daki toplantıda 2 ana konu öne çıktı. Birincisi Emine Erdoğan’ın öncülüğündeki Sıfır Atık Projesi’nin başarıları ve bundan sonra bunun dünyada nasıl daha çok yayılabileceği.

Dünyanın birçok bölgesinden gelen devlet başkanlarının eşleri, Emine Erdoğan’a sıfır atıktaki başarıyı nasıl sağladığını sordu. Türkiye örneğini tek tek anlattı Emine Erdoğan konuklarına.

Emine Erdoğan’a sorulan bir diğer soru ise Gazze’deki gelişmeler. Emine Erdoğan İsrail’in yaptığı zulmü konuklarına anlattı ve dünyanın bir an önce buna dur demesi gerektiğine yönelik mesajlar verdi.

Sıfır Atık Projesi’nde yaptıklarını da uzun uzun konuklarına anlatan Emine Erdoğan, ‘dünya ortak evimiz’ diyerek bu projenin yayılması konusunda dünyaya tecrübelerini aktarabileceğini dile getirdi.

İstanbul’da yapılan bir diğer toplantı ise Emine Erdoğan’ın Başkanı olduğu BM Sıfır Atık Danışma Kurulu toplantısıydı.

Emine Erdoğan 30 Mart’ta BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “İklim değişikliği kaynaklı kuraklık sebebiyle, dünyanın farklı yerlerinde hala, binlerce çocuk ölüyorsa, bu gidişata dur demek için, kaybedecek bir dakikamız bile yok demektir” diyerek dünyaya çağrı yapmıştı.

New York’taki bu BM toplantısında Emine Erdoğan büyük ilgi görmüş ve BM Sıfır Atık Danışma Kurulu Başkanlığına seçilmişti.

Bu kurulun ilk yüz yüze toplantısını Türkiye’de yapması da önemli.

İlk toplantının sonrasında sıfır atık projesini uygulayan ülkelerin arttırılmasına yönelik adımların artacağını ve Emine Erdoğan’ı da sık sık BM’de görecek gibiyiz.

6 yıl önce “Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne çöp kamyonu girmeyecek” söylemini ilk duyduğum zaman şaşırmıştım. Bu oldu.

Şimdi ise ana hedef her bir kişinin atıksız yaşam biçimini benimsemesi. Umarım gelecek için herkes taşın altına elini koyar ve yaşam biçimini değiştirmek için çaba gösterir.

Birinci Meclis’te gözler neden doldu?

Cumhuriyet’in 100. yılını coşkuyla kutladık. Bunlardan biri de Ulus’taki Birinci Meclis Binası’nda oldu.

Birlik ve beraberlik açısından tarihi günlerden biriydi.

Törene, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un yanı sıra Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin temsilcileri, siyasi partilerin genel başkanları, gaziler ve şehit yakınları ile rektörler katıldı.

Törende, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Meclis’te yaptığı konuşması ile dua okunması salondakileri duygulandırdı. Gözler doldu.

TBMM Başkanı Kurtulmuş konuşmasının son bölümünde 100 yıl önce cumhuriyetin ilan edilmesine ilişkin kanun maddesini okudu.

Bu madde okunurken herkes ayağa kalktı. Ve bitiminde de katılımcılar ayakta dakikalarca alkışladı. Gözler yine doldu.

Birlik ve beraberlik içinde daha nice 100 yıllar olsun.

Ortadoğu ne zaman sakinleşir?

*ABD ve Avrupa ülkeleri gerçekten barış istedikleri zaman

*İsrail-Filistin arasında ateşkes sağlandığında ve kalıcı barışa yönelik iki devletli çözüm bulunduğu zaman

*Büyük ülkeler savaş gemileri göndermek yerine sakinleştirici tavır aldıkları zaman

*Soykırım yapan İsrail’e dünya ‘dur’ dediğinde

*Bölgede vekalet savaşları bittiği zaman

*10 bin kilometreden gelen ülkeler kendi bölgelerine çekildiği zaman

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir